Henry Helgheim, oppfinner og lysefjording – «jeg tok 267 brunsnegler på 16 minutter»

Henry Helgheim

Jeg tok 267 brunsnegler på 16 minutter, forteller oppfinneren henrykt om «snegleslukeren» han har laget.

Over en kaffekopp forklarer Henry Helgheim bakgrunnen for oppfinnelsen:

– Min kone hadde gått med saks og klippet 150 snegler. Til slutt kastet hun saksen ut i hagen og sa hun ga opp. Jeg tenkte litt på dette, å gi opp hagen sin.

For Helgheim var dette uaktuelt:

– Mange gir opp kampen mot brunsneglen. Jeg pleier å si at vi må gjenerobre hagene våre! Den er jo på topp 10 over våre mest uønskede arter. Alle klager over den, men ingen gjør noe. Så jeg tenkte.

Henry, som forteller at han alltid har vært av den nysgjerrige, kreative typen, fant ut at han ville finne en bedre måte å ta knekken på brunsneglen på.

– Jeg prøvde biologiske midler, men likte det ikke. Vi spiller russisk rulett med naturen vår. En dag mens konen var på jobb bestemte jeg meg for å bruke en ombygd støvsuger. Men snegler er jo 70 prosent vann, så papirposene sprekker jo bare.

Løsningen ble å spesialdesigne sin egen sneglesuger.

Den er til forveksling lik en støvsuger, både i utseende og bruksmåte, men festes på ryggen, har en slange designet for at snegler ikke skal klistre seg fast og bruker spesialdesignede snegleposer. Mannen bak vil på det sterkeste fraråde folk å bruke støvsugere til sneglekrig.

– Det står på dem at det kan være livsfarlig med tanke på strøm, sier Helgheim, som har tatt ikke så rent få snegler av dage med innretningen.

– Jeg har vel tatt omtrent 5.000 snegler med maskinen siden jeg først fikk den for omtrent et år siden. En gang tok jeg 267 på 16 minutter, forteller han stolt.

Maskinen er produsert i Kina, hvor produsenten i mangel på brunsnegler tester motorkraften med mandarinbåter. Og etter snegleslukerens evne til å gjøre det navnet lover, er ikke det noen dårlig målestokk.

Men en del egentesting måtte det også bli for å videreutvikle konseptet, og Helgheim gikk derfor i stikk motsatt retning av hageeiere flest: han gjorde deler av hagen så trivelig for snegler som mulig, så han hadde prøvekaniner.

– De trives i komposthauger, og liker Hansa vørterøl, jordbær og kålrabi. Kålrabi er det beste de vet, mener oppfinneren.

En del testing senere venter han på den tredje prototypen, som har blitt gjort billigere med et mindre batteri og noe svakere motor. Han ser nemlig for seg masseproduksjon, med en mulig pris på 2.000–2.500 kroner.

– Enhver hageeier burde ha en.

Etter to år med testing og produktutvikling er nå  Snegleslukeren klar for salg.

I slutten av mai kom første parti frå fabrikken, 1300 stykker. Vi hadde solgt 400 før varene kom, og de første kundene er svært godt fornøgd, sier Henry Helgheim.

 

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter